Özel Eğitim Sınıfım Var

beyaz özel eğitim sınıfı logo-01-02

 KAHRAMANLAR ARANIYOR

İL ETAPTA 1 kişi/kurum/kuruluş/kulüp … destekçi ile Engellilerin Yarı Zamanlı Kaynaştırma Eğitimi Aldığı 3 Devlet İÖ Okulunun, 3 Özel Eğitim Sınıfının eksiklikleri giderilecek. 
Ortalama İhtiyaç Kalemleri
10 adet Tek kişilik çok amaçlı sıra
1 adet Öğretmen Masası
Tül Perde
1 adet Öğretmen koltuğu
Kilitli Dolap 10 Kişilik
Mantar pano
Çelik Emaye Yazı tahtası
Eğitici Oyuncak Seti (farklı özel eğitim setleri)
Bilgisayar, projeksiyon cihazı ve perdesi
Bağışçı-Sınıf kapı İsimliği
Boya
Ahşap yer döşemesi

Her bir sınıf için ortalama 6.000TL-10.000TL gibi bir rakam gerekiyor. Alımlar ihale yöntemi veya bağışçı tarafından yapılacak, (ürünleri kendi adlarına faturalandırma yapabilirler, sevk adresleri okullar olacak)  herşey şeffaf olacak. 
5 sınıf yaptırıldıktan sonra,İzmir Milli Eğitim Bak. yetkilileri, Bağışçı/Bağışçılar ve Basınımızın değerli köşe yazarları/temsilcileri ile İzmir’de basın toplantısı ve proje lansmanı yapılacaktır. Sırasıyla diğer ihtiyaç sahibi sınıflar yenilenecek.

İLK ETAPTA 1 

İKİNCİ ETAPTA 5

ÜÇÜNCÜ ETAPTA 100

PROJE ORTAĞI Kişi/Kurum/Şirket …KAHRAMAN ARIYORUZ

 

Projenin ana amacı; Devlete ait ilköğretim okullarında engelli öğrenciler için açılan ve açılacak  “ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI”nın fiziki şartlarının iyileştirilmesini sağlamak  ve sağlanacak destekler ile eğitimin verimini artırmak, çocuklarımızın sosyal entegrasyonunun önünde en büyük engel olan eğitimsizliği kaldırmak için yeni sınıfların açılmasını sağlamak, ortam iyileştirilmesiyle bu sınıflara talebi ve devamlılığı desteklemek, Sınıf tefrişatı uygun olmayan özel eğitim sınıflarının ortadan kaldırılmaktır. 

Özel eğitim sınıfları bu sistemin en çok problem yaşayan “kimsesiz” konumunda olan sınıflarıdır.
Öncelikle eğitim yöntecileri, ardındanda engelsiz insanlar bu sınıfı açmamak için ellerinden geleni yaparlar. Yürekli Rehberlik Araştırma Merkezleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri hemen hemen her okula bir özel eğitim açma kararı alır. Ancak İlçe Eğitim Müdürleri okul müdürlerine bu kararı uygulatmakta güçlük çeker, hatta birçoğuna uygulatamaz. Bu sınıfların sayılarının artması gerektiğini düşünürken, tam tersi durum oluşması bizleri üzüyor. 
Her nedense özel eğitim sınıfları açmak için sınıf bulunamaz bir türlü… Bulunsa da bodrum katı, kömürlük, tavan arası gibi ücra yerler düşünülerek bu öğrencilere eğitim ortamı yaratılmaya çalışılır. Ayrı teneffüs saatleri koyup, bir arada olmamaları sağlanıyor, sora da kaynaştırma eğitimi veriyoruz deniyor. Tam tersi durumlar da var. iyi koşullarda özel eğitim sınıflarını açan okul müdürlerini ve Milli Eğitim Müdürlerini tenzih ederiz. Örnek gösterilecek çok sayıda müdür mevcut.
 
Özel eğitim adı üzerinde eğitim süresi boyunca kişiye özel bir hizmet alması demektir. Ülkemizdeki Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri bu amaçla kurulmuş olup algılama ve öğrenme engeli olan bireylere hizmet vermek üzere teşkilatlanmıştır. Maalesef uygulama sayıları çok düşük. Özel eğitim sınıfı açmamak adına yarış var.

BİZ NE YAPABİLİRİZ, Her olumsuz duruma rağmen dedik ve bu projeyi hayata geçirmeyi amaçlıyoruz.

Bağışçı kişinin veya kurumun ismi ilgili sınıfa verilecektir. Ayrıntılar yakında açıklanacak. Sınıf sınıf ihtiyaç belirlenecek, küçük bütçelerle aşama aşama özel eğitim sınıflarının durumu iyileştirilecek.
Öncelikle Down Sendromlu Çocuklarımızın eğitim aldığı İzmir deki “Özel Eğitim Sınıflarının” eksiklikleri giderilmesi için çalışmalara başlıyoruz. Sonrasında aşama aşama diğer iller ile ilgili çalışma yapılacak.İlgili okul ve sınıflar tarafımızdan fotoğraflanacak, raporlanıp, ihtiyaç analizi yapılacaktır. Eldeki imkanlara ve sınıf puanlarına göre sınıflar yapılacaktır.

İlgilenenler lütfen samialtunel@ulusaldown.com adresinden bizimle irtibata geçsinler. Bir hayalimizi daha gerçekleştirmek için adım atıyoruz.

Uzun soluklu planlanacak bu proje, fon alınmadan (fırsat olması durumunda AB fonlarına başvurulacak), UDSD işbirliği ile Şirketler ve Hayırseverler tarafından hayata geçirilecek. MEB ile bu konuda protokol yapılacak, protokol konusunda sorun olacağını düşünön protokol yapıldı. Tarafımızdan Belirlenen okullara yapılacak yardımlar ilgili okulun MEB müdürü tarafından işbirliğimiz ile hayata geçecek. Büyük alım yapılması durumunda ihale yapılacaktır. Kimsenin aklında soru işareti kalmaması açısından bu önemli. Bildiğiniz üzere tüm Projelerimiz kendini finanse etmekte ve Derneğimiz mümkün olduğunca bağışlara (paraya) dokunmak istememektedir. 

8,5 milyon engelli kardeşimizin, 4 milyonu hiç okula gitmiyor, ne acı değil mi? Unutma, çözümün parçası değilsen, sorunun parçasısındır. Bu rakamlardan hepimiz suçluyuz.

Bir arada olunması için engel var mı? 
Var olarak görülenler kaldırılamaz mı? 
Engelsiz çocuklu Aileler: çocuklarımız artık evden çıkmak engelsiz kardeşleriyle aynı okulda okumak istiyor,
Engelli çocuğu olan aileler: çocuklarınızın sesini dinleyin, topluma entegrasyonları için onları okula yollayın, üşenmeyin, korkmayın, hakkınızı arayın ve sistemi zorlayın, birlikte zorlayalım. EVLATLARINIZ İÇİN BUGÜNE KADAR eğitim alması için NE YAPTIYSANIZ BUNDAN SONRA 2 KATINI YAPIN. 

Biz aileler sistemi zorlamadığımız için koskoca İzmir de özel eğitim sınıfı olan okulları sayın dediğimizde, yarım saat düşünen eğitim sistemini kabul etmemiz mümkün değil. Tam Zamanlı Kaynaştırma esastır fakat Özel Eğitim sınıfına gitmesi gereken çocuklarımız evde hapis. Tam zamanlı kaynaştırma alan öğrenci sayımızda hiç iç açıcı değil. İyi şeyler olmuyor mu, ama çok az. Kötülük kazanıyor, İyilik kaybediyor. 

Devlet okullarının parası yokmuş, o yüzden özel eğitim sınıfı açamıyorlarmış, “inandırıcılıktan uzak”, amaçları engelli yavrularımızı görmek istememeleri. Sosyal Devlet gereğini yapmalı ve çocuklarımız okullu olmalı,

 

İyilikler İçinde Kalın

 

“ÖZEL EĞİTİM SINIFIM VAR ” Projesi, eğitim çağındaki zihinsel engelli çocuklarımızın eğitimlerine katkı sunmayı hedefleyen bir projedir.

Özel eğitim adı üzerinde eğitim süresi boyunca kişiye özel bir hizmet alması demektir. Ülkemizdeki Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri bu amaçla kurulmuş olup algılama ve öğrenme engeli olan bireylere hizmet vermek üzere teşkilatlanmıştır.

Devlet okullarının ilköğretim bölümlerinde açılan ‘Özel Eğitim Sınıfları’nda örgün eğitimden yararlanan, özel gereksinimli çocuklarımız eğitim görmektedir.

Bu sınıflarda okuyan çocuklarımızın zihinsel, motor-beceri ve fiziksel olarak özel eğitime ihtiyaçları bulunmaktadır. 

Özel eğitim sınıfları, burada okuyan çocuklarımızın temel eğitimine katkı sağlayacak seviyede, el-göz koordinasyon, motor beceri geliştirmeye yönelik sesli, renkli, dokunarak öğrenmeyi-kavramayı hedefleyen çeşitli eğitici materyaller ve donanım malzemelerinden oluşmaktadır. 

Kağıt üstünde olması gerekenler tanımlı, gerçekte ise olmayan bu sınıfların, “Özel Eğitim Sınıfım Var” isimli Proje ile tefrişatı yapılacaktır.

 

AYRICA, bu proje sonrasında veya devamında,TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİ (aslında ana hedefimiz tam zamanlı kaynaştırma, özel eğitim sınıfları değil; fakat şu anki şartlar sebebiyle ağırlığımız orada) yaygınlaştırmak adına

  10 kişilik sınıfların olduğu, her sınıfta 2 engelli bireyin Tam Zamanlı Kaynaştırma eğitimi gördüğü okullar/sınıflar yaptırmak istiyoruz.