DOWN SENDROMU – NE SÖYLENMELİ, NE SÖYLENMEMELİ?

DOWN SENDROMU – NE SÖYLENMELİ, NE SÖYLENMEMELİ?

Halk arasında down sendromu ile ilgili konular hakkında konuşulurken, down sendromlu insanları ve ailelerini incitmemek adına lütfen aşağıdaki tabloyu göz önünde bulundurun. Biliyoruz bu kavramlar Türkiye’de yeni, ama zamanla biz de dahil herkesin dikkat etmesini istiyoruz. Endişelerimizi paylaştığınızı biliyor ve bu nedenle doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi için aşağıdaki kılavuzu kontrol etmenizi rica ediyoruz.

SÖYLENMEMELİ (OUT) SÖYLENMELİ (İN)
Mongol Down sendromlu birey/kişi/insan/bebek/çocuk
Down sendrom kurbanı Down sendromlu
Downlu bebek/kişi/çocuk Down sendromlu ya da down sendromuna sahip birey/kişi/insan/bebek/çocuk
Engelli/zihinsel engelli/zeka geriliği Öğrenme güçlüğü
Hastalık/rahatsızlık/sakatlık Genetik durum
Downlu (kısaltma olarak) DS (kısaltmak gerekirse)

 

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR DOĞRULAR
Down sendromlu insanlar uzun yaşayamazlar. Günümüzde down sendromlu insanlar uygun tıbbi bakım gösterildiğinde uzun bir yaşam sürdürebilmektedirler.
Down sendromlu bebekler yalnızca yaşlı anneler tarafından dünyaya getirilirler. Yaşlı annelerin down sendromlu bebek dünyaya getirme ihtimallerinin daha yüksek olmasına rağmen çoğu genç anneler tarafından dünyaya getirilirler.
Down sendromlu insanlar normal hayat başarılarına ulaşamazlar. Doğru şekilde desteklendiğinde, down sendromlu insanların çoğu yürümeyi ve konuşmayı öğrenebilirler, normal okullarda okuyup sınavları geçebilir ve kısmen bağımsız bir yetişkin hayatı yaşayabilirler.
Down sendromlu insanların hepsi aynı görünüşe sahiptir. Belli başlı bazı fiziksel özellikler görülebilir. Down sendromlu insanlar bu özelliklerin hepsini taşıyabilir ya da hiçbirini taşımaz. Down sendromlu kişi ailesinden birine  aynı durumdaki kişiden daha fazla benzerlik gösterir.
Down sendromlu insanlar her zaman mutlu ve sevecendir. Down sendromlu insanlar da diğer insanların gösterdiği davranışları gösterir ve her birey gibi değişken ruh hallerine girebilirler.

 

 

 

 

 

 

 

Çeviri için Nilüfer Karayel e teşekkür ederiz.

 

Not: Kanuni Uyarı:

Bu web sitesinin tek kuruluş amacı, internetin de asıl fonksiyonu olan, bilginin ücretsiz paylaşımı ve toplumun bilgilendirilmesidir. Site, bu sebeple, sadece
ülkemizdeki toplumsal gelişime katkıda bulunmak amacıyla, hiç bir karşılık beklenmeksizin hazırlanmıştır.

Tanı ve tedavinin kesinlikle bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir.

Bu sitedeki bilgiler hastaların tanı ve tedavisi amacı ile kullanılamaz.  Bu site içeriğinin bu amaçla kullanımından doğacak tüm sorumluluk
ziyaretçiye ve kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.

Bu sitede verilen bilgiler, sahibinin bilimsel tecrübeleri ve tıbbi bilgilerini içermektedir. Burada verilen bilgilere dayanarak başkaları tarafından uygulanan tedaviler konusunda hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Burada verilen bilgiler, tıbbi bir uygulama, tedavi ya da ameliyat için yol gösterici ya da dayanak olamaz.

Bu sayfalardaki bilgiler, konu ile ilgili bir uzmanla görüşmenin ya da muayenenin yerini tutmaz. Buradaki bilgiler, tüm hastalar için geçerli bir
uygulama rehberi değildir. Ayrıca bir tedavi için tüm seçenekleri içermeyebilir.

Bu sitedeki bilgiler hiç bir şekilde herhangi bir hastalığa tanı konması yada tedavisinin yapılması amacıyla kullanılamaz.

Site ziyaretçileri, siteyi kullanmaya başladıklarında yukarıda yazanları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılır.

Sitedeki herhangi bir konu hakkında daha geniş bilgi sahibi olmak için bir uzman doktora başvurmalısınız.

Sitede sunulan içerik, grafik, görüntü, video, link, bilgi ve diğer materyaller, yalnızca (18 yaş ve üzeri) ziyretçileri aydınlatma ve bilgilendirme (ameliyatlar, uygulamalar, kullanılan ilaçlar ve cihazlar hakkında bilgilendirme) amacı taşımaktadır; herhangi bir yönlendirme amacı taşımamaktadır. Bu amaçla tüm tedavi alternatifleri, ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler hakkında bilgiler verilmekte